Wat Pararius doet om fraude te voorkomen
De woningmarkt is extreem krap. De vraag is hoog, het aanbod klein. De uitzonderlijke krapte op de huurwoningmarkt lijkt een uitnodigend speelveld voor fraudeurs, zo blijkt uit onderzoek van de Fraudehelpdesk. Signalen over fraude rond de verhuur van woonruimten nemen sinds kort weer toe. Met name in de periode tussen augustus tot en met november; een periode waarin de vraag naar huurwoningen vaak stijgt.
Ook op Pararius is de toename van fraude-pogingen merkbaar. In 2020 werden er 8 meldingen gedaan, in 2021 staat de teller tot nu toe op 10 meldingen. Oplichters proberen via het versturen van phishing-mails de inloggegevens van makelaars te achterhalen om zo nep-advertenties te plaatsen op Pararius. Zo proberen zij in contact te komen met de huurder, om deze vervolgens op te lichten.
Pararius doet haar uiterste best om fraude tegen te gaan. We hebben daarom de handen ineen geslagen met andere woonplatforms en het OM, de politie en de Fraudehelpdesk. We nemen actief deel in een werkgroep ter voorkoming van (online) fraude om de pakkans van fraudeurs te vergroten.
Ook op ons platform doen we er alles aan om fraude een halt toe te roepen. Particuliere verhuurders kunnen bijvoorbeeld niet op ons platform adverteren. Alleen makelaars die staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel kunnen woningen plaatsen. En naast dat we voorwaarden stellen aan partijen die op Pararius mogen plaatsen, beveiligen we ons platform waar mogelijk tegen oplichters.
We adviseren woningzoekers daarnaast om altijd alert te zijn om te voorkomen dat ze slachtoffer worden van dit soort praktijken:
- Oplichters maken voor transacties vaak gebruik van neppe replica versies van websites als Airbnb of Homeaway. Via deze websites verloopt de betaling anoniem, het is dus niet te herleiden waar het geld precies naartoe gaat;
- Wees alert bij makelaars die aangeven te opereren vanuit het buitenland of makelaars zonder Nederlands IBAN nummer;
- Het is ongebruikelijk om te betalen voordat je een woning bezichtigd hebt én het huurcontract hebt getekend;
- Het is niet toegestaan om contactgegevens in de advertentietekst op Pararius te plaatsen. Als je dit wel ziet staan, gaat het hoogstwaarschijnlijk om een nepadvertentie. We verzoeken je daarom alleen contact op te nemen met de makelaar via de buttons ‘Contact met de makelaar’ en ‘Toon telefoonnummer’;
- Neemt iemand anders dan de makelaar contact met je op via telefoon of e-mail, wees dan extra alert. Fraudeurs kunnen zich bijvoorbeeld voordoen als verhuurder of makelaar die een onechte woning aanbiedt.
- Lijkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is dit vaak ook zo!
Lees meer op: https://www.pararius.nl/info/voorkom-oplichting