Voorkom oplichting
Op online woningplatforms kan het voorkomen dat oplichters actief zijn. Door het plaatsen van een nepadvertentie tracht men geld of documenten voor identiteitsfraude afhandig te maken van woningzoekenden. Pararius doet haar uiterste best om elke vorm van illegaliteit te weren van haar platform en alleen accurate en betrouwbare woningadvertenties aan te bieden. Pararius controleert elke aanbieder persoonlijk. Toch kan oplichting ondanks al onze inspanningen niet altijd worden voorkomen. Wees daarom alert en lees hieronder hoe je kunt voorkomen dat je slachtoffer wordt van dit soort praktijken.
Zo herken je een nepadvertentie
Let op de verhouding tussen de woonoppervlakte en de gevraagde huurprijs. Als de huurprijs veel te laag lijkt voor de aangeboden woonruimte dan is dat waarschijnlijk ook zo. Wordt er een aanbetaling van je verlangd voordat je de woning kunt bezichtigen? Dat is vaak een teken aan de wand. Heb je een woning bezichtigd maar vertrouw je het toch niet, neem dan uit voorzorg contact op met Pararius. Wij kunnen altijd vaststellen of een advertentie betrouwbaar is of niet.
Als niet de makelaar maar de particuliere verhuurder rechtstreeks contact met je opneemt, denk dan twee keer na. Alle woningen op Pararius worden namelijk enkel en alleen aangeboden door makelaars en andere professionele organisaties zoals grote projectontwikkelaars, maar nooit door een particuliere verhuurder zelf.
Controleer altijd of het e-mailadres van de persoon waarmee je contact hebt overeenkomt met het webadres van de makelaar. Bijvoorbeeld: ‘abcd makelaar’ heeft een e-mailadres eindigend op [email protected] en zijn naam wordt vermeld in het logo of op zijn website www.abcdmakelaar.nl.
Tips voor andere websites waar je in contact kan komen met particuliere verhuurders
Als je rechtstreeks van de verhuurder mag huren, zonder tussenkomst van een makelaar, kijk dan in het Kadaster of de eigenaar ook wel echt de eigenaar is. Zorg dat de verhuurder zich aan je legitimeert ter controle. Kijk altijd of de website een telefoonnummer heeft en bel om te kijken of er een serieus team werkt. Een goede dienst verlenen via een website is en blijft mensenwerk, en die mensen moet je kunnen bereiken. Daarnaast geldt de gouden regel: lijkt iets te mooi om waar te zijn dan is dat waarschijnlijk ook zo. Wees op je hoede en deel nooit zomaar persoonlijke informatie of documenten.
Hoe probeert Pararius nepadvertenties tegen te gaan?
De huurmarkt en het huurrecht kent vele valkuilen en wij vinden de begeleidende rol van de makelaar hierbij van groot belang. Particuliere verhuurders kunnen niet op ons platform adverteren, contact over een woning loopt daarom altijd via een professionele partij. Het advertentiebeleid van Pararius is dusdanig opgesteld dat alleen partijen die ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel op onze website kunnen adverteren. Ook moet men zich conformeren aan onze gedragscode. Deze en andere criteria worden door ons persoonlijk gecontroleerd.
Naast dat we voorwaarden stellen aan partijen die op Pararius mogen plaatsen, beveiligen we ons platform waar mogelijk tegen oplichters. Denk hierbij aan technische oplossingen, zoals een tweestapsverificatie bij het inloggen.
Hoe kunnen nepadvertenties op Pararius dan toch voorkomen?
Het kan voorkomen dat een makelaar onzorgvuldig omgaat met zijn inloggegevens en dat zijn account ten prooi valt aan criminelen, bijvoorbeeld door een phishingmail. In dat specifieke geval kan het gebeuren dat fraudeurs nepadvertenties weten te plaatsen door in te breken in het account van een echte makelaar. Ons quality- en supportteam checkt dagelijks of er correct aanbod op Pararius staat.
Zo herken je fraude
Naast alle maatregelen die we nemen om oplichting waar mogelijk te voorkomen, willen we je vragen om zelf ook alert te zijn. Je kunt fraude herkennen aan het volgende:
- Oplichters maken voor transacties vaak gebruik van neppe replica versies van websites als Airbnb of Homeaway. Via deze websites verloopt de betaling anoniem, het is dus niet te herleiden waar het geld precies naartoe gaat;
- Wees alert bij makelaars die aangeven te opereren vanuit het buitenland of makelaars zonder Nederlands IBAN nummer;
- Het is ongebruikelijk om te betalen voordat je een woning bezichtigd hebt én het huurcontract hebt getekend;
- Het is niet toegestaan om contactgegevens in de advertentietekst op Pararius te plaatsen. Als je dit wel ziet staan, gaat het hoogstwaarschijnlijk om een nepadvertentie. We verzoeken je daarom alleen contact op te nemen met de makelaar via de buttons ‘Contact met de makelaar’ en ‘Toon telefoonnummer’;
- Neemt iemand anders dan de makelaar contact met je op via telefoon of e-mail, wees dan extra alert. Fraudeurs kunnen zich bijvoorbeeld voordoen als verhuurder of makelaar die een onechte woning aanbiedt.
Vermoed je fraude? Laat dit ons dan direct weten door contact op te nemen met onze supportdesk via 020-4712111 of [email protected]
Wanneer mag een makelaar wel kosten rekenen aan een woningzoeker?
Een makelaar mag kosten rekenen als je hem vraagt een woonruimte te zoeken die geen deel uitmaakt van zijn eigen woningaanbod. Met eigen woningaanbod worden woningen bedoeld waarvan de eigenaar aan de makelaar heeft gevraagd hiervoor een huurder te zoeken. Als je de makelaar de opdracht geeft om buiten zijn eigen woningaanbod naar woonruimte voor je te zoeken dan mag hij hiervoor bemiddelingskosten in rekening brengen. Hij behartigt dan jouw belangen bij de bemiddelingswerkzaamheden. Dit wordt ook wel aanhuren genoemd.