Huurders met middeninkomen in de knel op huur- en koopmarkt

Huuraanbod in de vrije sector droogt op

Rotterdam, 25 juli 2024 - Sinds de aankondiging van de Wet betaalbare huur zijn huurwoningen in de vrije sector met een huurprijs onder de €1.500,- aanzienlijk schaarser geworden. Tweeënhalf jaar geleden waren er nog ruim 2.600 huurwoningen beschikbaar onder deze prijs. Per 1 juli jl. is dit aantal gedaald naar minder dan 1.000 huurwoningen in heel Nederland. Tegelijkertijd neemt het aantal huurwoningen boven de €1.500,- toe, blijkt uit data-analyse van woningplatform Pararius.

In aanloop naar de Wet betaalbare huur1, die onlangs op 1 juli inging, werden al veel huurwoningen door verhuurders verkocht. Dit door een opeenstapeling van maatregelen op belastinggebied en wetgeving. Naar verwachting zal de verkoop van huurwoningen na 1 juli een nog grotere vlucht nemen, aangezien verhuurders door de Wet betaalbare huur, gedwongen zijn nieuwe huurcontracten aan te bieden tegen lagere huurprijzen. Dit heeft betrekking op zo’n 300.000 woningen, wat bijna de helft is van het totale huuraanbod in de vrije sector. De meeste verhuurders kiezen ervoor deze woningen te verkopen, omdat verhuren financieel niet meer rendabel is. Dit betreft kwalitatief goede woningen die voorheen bereikbaar waren voor middeninkomens. Deze woningen verdwijnen nu permanent van de huurmarkt.

Volgens Jasper de Groot, directeur van Pararius is het niet vreemd dat het aantal huurwoningen dat goedkoper is dan € 1.500,- per maand afneemt. “De NVM heeft onlangs 9.000 uitgeponde huurwoningen onderzocht. Dit betrof voornamelijk kleine appartementen buiten de randstad met een oppervlakte tussen de 60 en 80 vierkante meter met relatief goede energielabels (voornamelijk label C). Dit waren betaalbare huurwoningen in de vrije sector, ideaal voor mensen met een middeninkomen. Deze woningen worden in rap tempo uitgepond door particuliere beleggers die niet met verlies willen verhuren.” 

De toename van het huuraanbod boven de €1.500,- per maand is volgens De Groot te verklaren. “Huurwoningen die meer dan 186 punten scoren volgens het Woningwaarderingsstelsel (WWS) blijven buiten schot. Door het nog schaarser worden van het huuraanbod en de grote vraag kunnen de huren van deze woningen verhoogd worden. Hierdoor ontstaat er een groot gat tussen de sociale huursector, die eindigt bij €1.158,- per maand, en de vrije sector, waar huurprijzen vrij overeengekomen worden tussen huurder en verhuurder."


De grootste verliezers zijn huurders met een middeninkomen, die geconfronteerd worden met een steeds kleiner wordend aanbod omdat huurwoningen worden verkocht en door de nieuwe eigenaren bewoond. Daar komt bij dat zij de te koop gezette huurwoningen niet zelf kunnen kopen omdat de koopprijs van uitgeponde woningen gemiddeld 360.000 euro bedraagt, wat een minimaal bruto jaarsalaris van 80.000 euro vereist. Daarmee vallen zij zowel op de huur- als op de koopmarkt buiten de boot.

Over Pararius

Pararius is het grootste onafhankelijke woningplatform van Nederland. Via het platform kunnen uitsluitend professionele makelaars waaronder NVM, VBO, VastgoedPRO, onafhankelijke makelaars, woningcorporaties, beheerders, beleggers en projectontwikkelaars hun beschikbare woningaanbod presenteren. Dit aanbod wordt door meer dan 4.500 verhuur- en verkoopspecialisten op Pararius aangemeld, waardoor de kwaliteit en actualiteit zeer goed is. Maandelijks verwelkomt de website meer dan 2,5 miljoen bezoekers. Deze bezoekers hebben gratis en onbeperkt toegang tot het aanbod van ruim 60.000 woningen. Pararius is zestalig en is maandelijks voor gemiddeld 700.000 internationale kenniswerkers het grootste online expatverhuurplatform van Nederland.