
Huren is het nieuwe kopen
Huren is het nieuwe kopen
De huizenprijzen staan onder druk, de hypotheekrente is hoog en dan valt ook het woord recessie nog steeds vaker. Voor veel mensen een reden even te wachten met het kopen van een huis. Of daar helemaal van af te zien.
Maakten we onlangs nog bekend dat starters hun inkomen aandikken om toch die gewilde hypotheek te krijgen – zonde na te denken over de negatieve gevolgen – steeds vaker realiseren mensen zich nu dat het huren van een huis op dit moment in veel gevallen een beter plan is. Dat blijkt uit een poll op www.pararius.nl, een onafhankelijke website die zich richt op het te huur aanbieden van woningen. Toch blijft de keuze tussen huren en wonen ondanks alle ontwikkelingen een persoonlijke keus, vertel Hans Andre de la Porte, persvoorlichter van Vereniging Eigen Huis. “Je hebt verstokte huurders en mensen die zo snel mogelijk een eigen huis willen.” Bij het maken van de keus is het volgens De la Porte wel belangrijk je eigen toekomst in te schatten. “Huren is niet per se beter dan kopen. Maar het is aan te raden alleen te kopen als je minstens vijf jaar op die plek wilt wonen. Wil je dus binnenkort van baan veranderen of ben je op zoek naar een partner, waardoor je wellicht zult moeten verhuizen, dan is het nu niet verstandig om te kopen. Je hebt immers vijf jaar nodig om de kosten koper terug te verdienen. Verkoop je eerder, dan kom je in financiële problemen.” Pararius directeur Jasper de Groot doet voor de twijfelaars de situatie op de huizenmarkt uit de doeken ene zet de voor- en nadelen van huren op een rij.
Wat zie jij gebeuren in de huizenmarkt?
“Ik verwacht dat mensen de komende periode eerder geneigd zullen zijn van een woning te huren dan te kopen vanwege de negatieve berichten in de huizenmarkt. Huizen staan immers steeds langer te koop en de prijzen stijgen nog maar mondjesmaat. Ze dalen zelfs in sommige plaatsen. Toch laten Nederlandse woningbezitters hun woning liever langer te koop staan dan dat ze met de prijs gaan stunten waardoor het met name voor starters moeilijk blijft een woning te kopen. Mensen die al huurden zulle nog wel even kiezen voor de zekerheid en wachten met de aanschaf van een huis. Vooral buiten de Randstad zie je dat makelaars serieus meer aandacht gaan besteden aan de huurmarkt. Het aantal verkooptransacties neemt af en daarmee ook de omzet. De omschakeling naar huur lijkt daarom een heel logische stap.”
Je zou verwachten dat mensen hun eerst huis huren en dan toch overstappen naar een koopwoning. Wie zijn de huurders in Nederland?
“De huurmarkt in Nederland is erg groot. Maar liefst 43 procent van de ongeveer 7 miljoen huishoudens in Nederland huurt een woning. Er wordt onderscheid gemaakt tussen sociale huurwoningen en vrije sector huurwoningen. Sociale huurwoningen zullen vanwege de lage huurprijs dus meer worden gehuurd door mensen in de lagere inkomensklassen, in de grotere steden zijn voor deze woningen vaak wachtlijsten. De woningen in de vrije sector worden gehuurd door hoger opgeleide mensen met een bovenmodaal inkomen. Deze mensen veranderen nogal eens van baan waardoor het bezitten van een huis de flexibiliteit belemmert. Ook mensen die moeten overbruggen tussen twee koophuizen, of mensen die nog geen vast contract bij hun werkgever hebben huren vaak een vrijesectorwoning.”
Wat zijn de voordelen van huren?
“Huren biedt flexibiliteit. Een huurwoning is makkelijk opgezegd waardoor je snel kunt verhuizen. Met een koopwoning is het altijd nog maar de vraag hoe snel deze wordt verkocht. Ook komen er bij een koopwoning belastingtechnisch en contractueel veel meer zaken aan te pas. De maandelijkse lasten kunnen in veel gevallen bij sociale huur lager uitvallen dan bij een koopwoning, daarentegen kan er niet worden geprofiteerd van een waardestijging van de woning, iets wat kopen aantrekkelijk maakt.”
Maar gooi je met een huurhuis je geld niet eigenlijk weg?
“Dat kan, maar je maandlasten kunnen in geval van huren lageruitvallen waardoor je weer geld overhoudt voor andere leuke dingen in het leven. Huiseigenaren daarentegen lopen altijd het risico dat de waarde van hun huis daalt. Als men na de koop van een huis al snel weer wil verhuizen dan bestaat de kans dat het huis nog niet genoeg in waarde is gestegen om de koste koper (overdrachtsbelasting 6% en notariskosten) terug te verdienen.”
Kun je tot slot nog wel huurvalkuilen opnoemen?
“Jazeker, onderhuur bijvoorbeeld. Zorg er altijd voor dat je een woning huurt van de eigenaar en niet van een huurder. In dat geval heb je te maken met onderhuur, wat illegaal kan zijn als de eigenaar hier geen toestemming voor heeft verleent. Ook is het belangrijk om bij de oplevering van de huurwoning altijd een inspectierapport op te stellen. Hierin stel je de staat van de woning vast bij oplevering zodat er achteraf nooit onenigheid kan ontstaan over de staat waarin de woning op dat moment verkeert. Het is heel slim om tijdens de inspectie foto’s te maken en deze toe te voegen aan het rapport.”