Elsevier artikel - Huur Mij

Iets minder dan de helft van de burgers is geen huiseigenaar, maar huurder. Toch was het de afgelopen jaren behelpen voor diegenen die willen huren, en niet in aanmerking komen voor een sociale huurwoning. Niet één dagblad of weekkrant slaagde erin het huuraanbod duidelijk in kaart te brengen. Ook de bekende website funda.nl had lange tijd weinig aandacht voor de huurmarkt.

Intussen is dat anders. Alleen al op funda worden bijna vijftigduizend huurhuizen aangeboden. Ook richten steeds meer nieuwe partijen zich op de huurmarkt. Een zo’n initiatief is Pararius. Deze site wil, net als funda, een huurplatform worden met landelijke dekking. Pararius, begin dit jaar gelanceerd, zegt inmiddels ruim drieduizend huurhuizen aan te bieden. Dat is weliswaar stukken minder dan funda, maar in grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven, claimt Pararius de grootste te zijn.

Een snelle check van het aanbod leidt tot de conclusie dat die claim lijkt te kloppen. Funda biedt in Amsterdam bijvoorbeeld 323 huurhuizen aan en Pararius 457 stuks. De nieuwkomer Pararius richt zich vooral op de duurdere huurhuizen. Zo betaalt u voor ruimere appartementen in Rotterdam 1.000 euro of meer per maand. In Amsterdam ligt de huurprijs voor een flat van 100 vierkante meter al snel boven de 1.500 euro.

Pararius heeft wel één groot nadeel. Particulieren mogen namelijk niet zelf een huurhuis aanbieden. Zij worden doorverwezen naar de makelaars die aan de site zijn verbonden. De machtspositie van de bij Pararius aangesloten makelaars blijft zo intact en er ontstaat geen echte vrije marktplaats voor de huurmarkt. Ofwel: wat een huurhuis kost, is nog steeds wat de makelaar er voor vraagt.